Menu
EUR
Je badkamer professioneel afkitten! Hoe doe je dat?

Je badkamer professioneel afkitten! Hoe doe je dat?

Of je nu kitranden in je badkamer wilt vervangen of een nieuwe badkamer gaat afkitten, een professioneel resultaat is cruciaal voor de levensduur en uitstraling. Goed afkitten in de badkamer voorkomt waterschade en schimmel, en zorgt voor die strakke, waterdichte finishing touch. Of je nu muren, tegels in de douchecabine, of je wastafel wilt kitten, de basisprincipes zijn voor elke situatie in de badkamer hetzelfde. Met dit uitgebreide stappenplan voor afkitten maak jij van je badkamer een waar waterparadijs, perfect afgekit als een echte vakman of -vrouw! Leer hoe je zelf je badkamer afkit als een expert en voorkom problemen op lange termijn.

Het juiste gereedschap en materialen voor badkamerkitwerk
Een vliegende start met badkamerkitwerk begint met de juiste voorbereiding. Zorg dat je alle benodigdheden bij de hand hebt voordat je begint met kitranden vervangen of aanbrengen. Dit voorkomt onderbrekingen en frustratie.

 

Welke kit gebruik ik in de badkamer? Maak de juiste keuze voor jouw sanitair!
De keuze van de juiste kit is cruciaal voor een duurzaam en waterdicht resultaat in je badkamer afkitten project. Je hebt hier te maken met constante vochtigheid, temperatuurverschillen en het risico op schimmel in kitranden. Gebruik daarom altijd een siliconenkit die specifiek geschikt is voor sanitaire toepassingen. Deze sanitairkit is elastisch, waterbestendig en bevat vaak schimmelwerende eigenschappen.

Voor de meest voorkomende ondergronden in de badkamer, zoals tegels en keramiek, kun je uitstekend uit de voeten met producten zoals:

Heb je te maken met natuursteen of composiet afkitten? Dan is een speciale kit voor natuursteen essentieel om vlekvorming te voorkomen:

 

Het stappenplan voor professioneel badkamer afkitten: van voorbereiding tot perfectie
Nu je alle benodigdheden hebt verzameld en de juiste sanitaire kit hebt gekozen, is het tijd om aan de slag te gaan. Volg deze stappen nauwkeurig voor een langdurig en professioneel resultaat bij het afkitten van je badkamer.

Stap 1: De ondergrond grondig schoonmaken en ontvetten voor optimale hechting
Dit is misschien wel de meest cruciale stap voor een professioneel resultaat bij het kitranden vervangen. De kit hecht optimaal op een volledig droge, vet- en stofvrije ondergrond. Begin met het volledig verwijderen van alle oude kit met een kitverwijderaar. Wees nauwkeurig; er mogen absoluut geen restjes achterblijven, want die belemmeren de hechting van je nieuwe kitvoeg. Reinig de hechtvlakken grondig met een passende kit cleaner. Deze helpt bij het ontvetten van de ondergrond. Breng de cleaner aan op een pluisvrije doek en wrijf de voeg goed schoon. Wacht de 'uitdamptijd' af; de cleaner is binnen enkele minuten droog. Zorg dat de ondergrond volledig droog is voordat je verdergaat met het kitten van je badkamer.

Stap 2: Rugvulling aanbrengen (optioneel, bij diepe kitvoegen)
Rugvulling is een flexibel schuimrubber dat wordt gebruikt om diepe voegen (dieper dan 15 mm) minder diep te maken. Dit is belangrijk omdat het de diepte van de voeg optimaliseert, kit bespaart én een drie-puntshechting voorkomt, wat de duurzaamheid van je kitvoeg aanzienlijk verbetert. De ideale diepte van de voeg bereken je met de formule: Voegbreedte / 3 + 6. Dus, bij een voegbreedte van 27 mm is de ideale diepte 27/3 = 9 + 6 = 15 mm. Rugvulling is een flexibel schuimrubber dat wordt gebruikt om diepe voegen (dieper dan 15 mm) minder diep te maken. Dit is belangrijk omdat het de diepte van de voeg optimaliseert, kit bespaart én een drie-puntshechting voorkomt, wat de duurzaamheid van je kitvoeg aanzienlijk verbetert. De ideale diepte van de voeg bereken je met de formule: Voegbreedte / 3 + 6. Dus, bij een voegbreedte van 27 mm is de ideale diepte 27/3 = 9 + 6 = 15 mm. 

Tip: Met een plamuurmes druk je de rugvulling eenvoudig en op de juiste diepte in de voeg. Je kunt het plamuurmes afplakken met tape voor een consistente diepte.

Stap 3: Eventueel: Primer aanbrengen voor extra hechting
Soms is een primer voor kit noodzakelijk voor een optimale en duurzame hechting van de kit, bijvoorbeeld bij vettige ondergronden zoals bepaalde kunststoffen, ondergronden met constante waterbelasting, of poreuze materialen. Raadpleeg de productinformatie van je gekozen sanitaire siliconenkit hierover.

Stap 4: Siliconenkit aanbrengen
De voorbereiding is perfect, nu is het tijd voor het echte werk! Het aanbrengen van de siliconenkit vereist precisie.

  • De tuit afsnijden: Snijd de tuit van de kitkoker schuin af, zodat de opening net iets kleiner is dan de breedte van de voeg. Dit zorgt ervoor dat je de juiste hoeveelheid kit aanbrengt en maakt het afwerken van de kitrand eenvoudiger. Gebruik hiervoor een kokermes voor een veilige en precieze snede. Snijd de tuit niet te schuin af.
  • Kit aanbrengen: Plaats de koker in de kitspuit. Houd de kitspuit recht op de voeg. Zo 'druk' je de kit in de voeg in plaats van deze er alleen bovenop te leggen. Breng de kit in één vloeiende beweging en onder constante druk aan. Werk rustig en geleidelijk om een gelijkmatige, ononderbroken lijn te creëren. Vul de gehele voeg goed op.

Tip: Ga je een onstabiel bad afkitten? Vul het bad dan eerst met koud water. Dit creëert de maximale voegbreedte. Gebruik koud water om waterdamp te voorkomen, wat de hechting van de kit kan beïnvloeden.

Stap 5: Kit afstrijken voor een gladde en professionele afwerking
Dit is dé stap die zorgt voor die strakke, professionele look van je badkamerkitranden. Doe dit direct na het aanbrengen van de kit.

  • Afwerkzeep voorbereiden: Voordat je de kit afstrijkt, moet deze goed nat zijn van een speciale afwerkzeep voor siliconenkit. Deze zeep voorkomt verkleuring, beschadiging van de ondergrond en dat de sanitaire siliconenkit plakt waar het niet hoort.

Belangrijk: Strijk NOOIT af met afwasmiddel! De organische resten hierin zijn een voedingsbodem voor schimmels en kunnen de kit aantasten.

  • Afwerken: Maak de voeg, je handen en je kitspatel goed nat met de afwerkzeep. Breng de zeep aan met een wegwerpkwast of een spuitflacon.
  • Afstrijken: Strijk de kit in één vloeiende beweging en onder lichte, constante druk af. Begin in één hoek en werk in een doorgaande beweging naar het einde van de voeg. Denk na over de afloop van water, zodat er geen water op de kitrand blijft staan. Verwijder overtollige kit met de spatel of een schone doek.
  • De breedte van je afwerkgereedschap: Je afwerkgereedschap moet net zo breed zijn als de tuit van je kitkoker voor een naadloos resultaat.
  • Laatste touch: Nadat je de kit hebt afgestreken, haal je een natte vinger (goed natgemaakt met afwerkzeep) rustig en licht drukkend over de kitlijn. Hiermee verwijder je geen kit, maar druk je de kit licht aan in de voeg voor optimale hechting en verwijder je eventuele minuscule ribbels.

Stap 6: Schilderstape direct verwijderen voor strakke kitranden
Verwijder de schilderstape direct nadat je de kit hebt afgestreken. Wacht hier absoluut niet mee! Als de kit begint te drogen, kan het lelijke randen of scheuren veroorzaken bij het verwijderen van de tape. Trek de tape langzaam en voorzichtig weg, in een hoek van ongeveer 45 graden, weg van de gekitte lijn. Dit zorgt voor de scherpste kitranden in je badkamer.

 

Wat je beter niet kunt doen bij badkamer afkitten: veelvoorkomende fouten vermijden
Om problemen met kitranden te voorkomen, let op de volgende veelgemaakte fouten:

  • De ondergrond niet goed schoonmaken: Dit is de meest gemaakte fout. Een vieze, vette of stoffige ondergrond zorgt ervoor dat de kit niet goed hecht, met lekkages en vroegtijdige loslating van de kitvoeg tot gevolg.
  • Te veel of te weinig kit aanbrengen: Te veel kit geeft een knoeiboel en is zonde van het materiaal, te weinig kit biedt onvoldoende afdichting. Oefen desnoods eerst op een stuk karton.
  • Te lang wachten met afstrijken: Kit begint snel te drogen. Als je te lang wacht, wordt kit afstrijken moeilijk en krijg je geen glad resultaat.
  • Tape te laat verwijderen: Dit kan de verse kit beschadigen en zorgen voor rafelige, onprofessionele randen.
  • Oude kit niet volledig verwijderen: Achtergebleven resten leiden tot slechte hechting en een lelijk eindresultaat van de nieuwe kitrand.
  • De verkeerde kit gebruiken: Gebruik altijd sanitaire siliconenkit voor je badkamer. Andere kitsoorten zijn niet flexibel genoeg of niet bestand tegen vocht en schimmel.
  • Afstrijken met afwasmiddel of je vingers: Dit zorgt voor een holle voeg (met 'vliesvorming' die makkelijk loslaat) en voedt schimmels. Gebruik professionele afwerkzeep en kitspatels. Je vingers gebruik je alleen voor de allerlaatste, lichte aandrukstap zoals beschreven in stap 5.

 

Wanneer is je badkamer weer klaar voor gebruik na het afkitten?
De droogtijd van siliconenkit varieert per product en omgevingsfactoren (temperatuur en luchtvochtigheid). De meeste sanitaire siliconenkitten zijn stofdroog binnen 30 minuten tot enkele uren, wat betekent dat je het oppervlak dan voorzichtig kunt aanraken. De volledige uithardingstijd is echter langer, meestal 24 tot 48 uur. Gedurende deze periode is het cruciaal dat de kit niet direct met water in contact komt. Vermijd douchen of badderen gedurende deze tijd om ervoor te zorgen dat de kit volledig kan uitharden en optimaal kan presteren. De droogtijd van sanitairkit in het midden en onderaan de voeg is langer. Daarom is het advies: je kunt je douche en bad na 24 uur weer belasten, maar laat de kit zelf de eerste 72 uur zoveel mogelijk met rust voor een duurzaam resultaat.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
0,00
Bestel nog voor 75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Snelle levering

Wij doen er alles aan om jouw bestelling zo snel mogelijk te bezorgen. Wanneer je bestelling op voorraad is gelden onderstaande leveropties welke te selecteren zijn tijdens het afrekenen:

Standaard verzending
Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, de volgende dag in huis. (Op zakelijke adressen is geen zaterdaglevering mogelijk).

Bezorgen bij een DHL-afhaalpunt
Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, de volgende dag op het afhaalpunt bezorgd.

Gratis verzending vanaf €75,-

Bij bestellingen vanaf €75,- (excl. btw) profiteer je altijd van gratis verzending.
Bij bestellingen onder de €75,- (excl. btw) betaal je verzendkosten.

Verzendkosten voor Nederland bedragen €5,95,- (excl. btw) *
Verzendkosten voor België bedragen €7,41,- (excl. btw) *

*Voor extra diensten, zoals een avondlevering, kan een meerprijs berekend worden. Die vermelden wij tijdens het afrekenen. Uitgezonderd zijn spoedleveringen en landen buiten de Benelux.

Groot assortiment op voorraad

Kittenenlijmen.nl biedt een groot assortiment professionele Kitten en Lijmen. De meeste producten hebben wij op voorraad, wanneer een product uit voorraad is kunnen wij deze normaliter binnen 5 werkdagen leveren.

Ons assortiment bestaat uit onderanderen: Den Braven, Connect Products, Soudal, Otto-Chemie, Frencken, Griffon, Bostik en Sika. Waar wij officieel dealer van zijn

Volume voordeel bij populaire producten

Bij veel van onze populaire producten bieden wij volumevoordeel. Dit houdt in dat het voordeliger is om hiervan een doos of meerdere dozen te bestellen.