PVC vloer lijmen? Zo doe je dat!
Zelf je pvc vloer lijmen? Dat kan! Met onze tips lijm jij je PVC vloer in een handomdraai. Belangrijk is dat je bezint eer je begint. Denk na over je ondergrond, bijvoorbeeld. Een pvc vloer lijmen op hout is weer iets anders dan een pvc vloer lijmen op beton.
Goede voorbereiding, door het stofvrij maken van je ondergrond, de randafwerking en andere tips: ze komen allemaal voorbij. Laten we aan de slag gaan.
Voordelen van PVC vloeren
PVC vloeren bieden diverse voordelen ten opzichte van andere materialen, waaronder de uitzonderlijke duurzaamheid, het eenvoudige onderhoud, geluiddempende eigenschappen, een dunnere structuur en uitstekende compatibiliteit met vloerverwarming.
Er bestaan twee varianten van PVC vloeren: klik-PVC en plak-PVC. Klik-PVC wordt geïnstalleerd met behulp van een kliksysteem waarmee de stroken in elkaar worden geschoven. Plak-PVC wordt vastgelijmd.
Je PVC vloer zelf lijmen is simpel. Je moet alleen even weten hoe het moet. In deze gids doorlopen we in zes stappen het proces PVC vloer lijmen.
Ons 6-stappenplan voor het lijmen van een PVC-vloer
Stap 1: Voorbereiding
Voor je begint met het lijmen van je PVC, is een goede voorbereiding van de ondergrond cruciaal. Zorg voor een schone, droge en vlakke ondergrond, vrij van stof en vuil. Herstel eventuele beschadigingen of scheuren in de vloer en egaliseer waar nodig.
De reden dat je dit doet, is om te zorgen voor een perfecte hechting. Wij adviseren om deze stap niet over te slaan, zo voorkom je dat je PVC vloer los komt na verloop van tijd en is het niet nodig om je vloer later opnieuw te lijmen.
Let ook op de ondergrond waarop je bezig gaat. De meeste vloerkitten hechten goed op ondergronden, maar van tevoren checken voorkomt teleurstelling achteraf. Op de productpagina vind je in de beschrijving het technische specificatieblad. In dit blad staat vrijwel altijd aangegeven welke primer of cleaner je moet gebruiken voor een ideale hechting. Deze kun je vervolgens direct bestellen op onze webshop.
Stap 2: Laat je PVC vloer wennen aan de omgeving
Geef de PVC vloer de tijd om te acclimatiseren in de ruimte waar ze geplaatst zullen worden, volgens de richtlijnen van de producent. Dit zorgt voor een optimale aanpassing aan de temperatuur en luchtvochtigheid van de omgeving. Eventuele werking van de tegels zal hierdoor optreden vóór je de pvc vloer gaat leggen.
Stap 3: Uitleggen van de vloerdelen
Verdeel de PVC vloer volgens het gewenste patroon. Houd rekening met mogelijke snijverliezen aan de randen van de ruimte. Zorg voor een nauwkeurige aansluiting tussen de verschillende vloerdelen, want dan krijg je het mooiste resultaat.
Stap 4: Lijm aanbrengen
Kies een kwalitatieve, geschikte lijm voor PVC vloeren. We hebben hieronder een geschikte selectie aan lijmen voor je neergezet. Breng de lijm gelijkmatig aan op de ondergrond met behulp van een getande lijmkam. Werk in kleine gedeeltes om te voorkomen dat de lijm uitdroogt voordat je de tegels of stroken kunt plaatsen.
[products=blog_pvcvloerverlijmen_72024]
Stap 5: Plaatsing van de PVC-vloerdelen
Start met het leggen van de PVC vloer in een hoek van de ruimte. Druk ze stevig aan in de net aangebrachte lijm. Druk tegels of stroken vervolgens aan, van het midden naar buiten, zodat je luchtbellen vermijdt. Gebruik een roller om de vloerdelen goed aan te drukken en volledig contact met de lijm te garanderen. Overtollig PVC-materiaal kan eenvoudig worden weggesneden met een scherp stanleymes, bijvoorbeeld in hoeken of langs de muur. Denk aan je knieën tijdens het leggen en gebruik kniebeschermers om knie- en rugklachten te voorkomen.
Stap 6: Afwerking en nazorg
Na het drogen kunnen eventuele niet-aansluitende randen of hoeken worden afgekit. Hiervoor wordt doorgaans siliconenkit gebruikt, vanwege de sublieme hechting op PVC en de beschikbaarheid in diverse kleuren.
Droogtijd van PVC vloerlijm
Bij het leggen van een PVC vloer is het essentieel om rekening te houden met verschillende tijdsaspecten om problemen te voorkomen, zoals droogtijd, open tijd en beloopbare tijd. Deze kunnen per product variëren, dus informeer je goed over de specifieke droogtijden voordat je begint.
Je leest dit door op de productpagina naar beneden te scrollen en je in de omschrijving het kopje ‘downloads’ ziet staan. Hier vind je het technische specificatieblad en het veiligheidsblad, indien beschikbaar.
TIP: de ‘open tijd’ is de maximale tijd die zit tussen het aanbrengen van de lijm op de ondergrond en het verlijmen van het element. Als de ‘open tijd’ voorbij is, is de lijm uitgehard en zal het element niet meer hechten aan de verlijmde ondergrond. Zorg er dus voor dat je in kleine gedeeltes werkt, zodat je niet het probleem hebt dat de lijm al uitgehard is, voordat je je PVC vloer gaat leggen.
Onze adviezen voor een succesvolle verlijming
- Volg altijd nauwkeurig de specifieke instructies en aanbevelingen van zowel de PVC vloer- als de lijmfabrikant, aangezien deze aanzienlijk kunnen verschillen.
- Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het drogen van de lijm.
- Gebruik altijd de juiste lijmkam voor een optimale lijmverdeling.
- Controleer regelmatig of de vloer correct ligt, aangezien corrigeren moeilijker wordt naarmate de lijm uithardt.
Afkitten van een PVC vloer
Met behulp van deze stapsgewijze handleiding heb je je nieuwe PVC vloer snel gelegd, maar de perfectie zit in de details! Daarom is het van belang om de naden tussen je nieuwe PVC vloer en de muur netjes af te kitten.
De ideale keuze voor het afkitten van een PVC vloer is siliconenkit, vanwege de superieure eigenschappen op het gebied van kleurvastheid, flexibiliteit en schimmelbestendigheid.
Twee uitstekende opties voor siliconenkitten die geschikt zijn voor je vloer zijn de Ottoseal S125 (Otto-Chemie) en de Seal-It 250 Silicon-All (Connect Products). Beide kitten hechten uitstekend op PVC en zijn verkrijgbaar in vele kleuren, zodat je altijd een passende tint voor je vloer vindt.
[products=blog_pvcvloerverlijmen_72024_2]