Menu
EUR
Perfect Afdichten met Kit: een Stapsgewijze Gids

Perfect Afdichten met Kit: een Stapsgewijze Gids

Door: Kittenenlijmen.nl Reacties: 0

Bij het afdichten met kit, is het belangrijk om een aantal essentiële stappen te volgen. Het valt of staat met de keuze voor de juiste kit, de juiste materialen om mee aan de slag te gaan. Laten we stap voor stap onze gids doornemen.

 

Stap 1: Kies de juiste kit

Het kiezen van de juiste kit kan een uitdaging zijn, vooral omdat er zoveel verschillende soorten beschikbaar zijn. Het is belangrijk om te kiezen voor een kit die geschikt is voor het materiaal dat je gaat afdichten. Er zijn bijvoorbeeld speciale kitten voor het afdichten van (natuur)steen, hout, metaal, glas, beton en andere materialen.

Daarnaast moet je letten op de eigenschappen van de kit. Sommige kitten zijn bijvoorbeeld beter bestand tegen vocht, terwijl andere beter bestand zijn tegen temperatuurveranderingen. Tegenwoordig is de hittebestendige kit erg populair. Kies een kit die voldoet aan de specifieke eisen van jouw project.

Tot slot moet je letten op de kleur van de kit. Vanzelfsprekend kies je voor een kleur die aansluit bij het materiaal waarop je de kit aanbrengt. De meeste kitten en lijmen hebben meerdere kleuren waaruit je kan kiezen.

 

Stap 2: Kies de juiste verwerkingsmaterialen

Vooruitdenken is bij het afdichten met kit heel belangrijk. Je hebt materiaal nodig om het oppervlak voor te bereiden, om de kit aan te brengen én om de kit af te werken. Verwerken kun je het beste doen met een zogeheten kitspuit (of kitpistool). Deze kun je bij ons in verschillende soorten en maten verkrijgen. Van beginner tot professioneel.

Vervolgens denk je na over de diepte van je voegnaad. Is deze heel erg diep? Dan is het wijs om rugvulling te gebruiken. Dat is een zachte band van polyurethaan(PU)- of polyethyleen(PE)-schuim waarmee je je voeg opvult. Anders ben je veel kit kwijt in de diepte, terwijl je die ook in de lengte kan gebruiken. Ook deze rugvulling is bij ons in meerdere diktes en groottes verkrijgbaar.

Om de kitvoeg af te werken zul je professionele afwerktools nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan een afwerkhoutje (verkrijgbaar in 6mm tot 40mm dikte), afwerkspatels (van siliconen) of andere kitgereedschappen. Haal je deze van tevoren in huis, dan kom je achteraf niks tekort.

Als laatste moet je vast nadenken over de afwerkzeep waarmee jij je kitvoeg afwerkt. In ons assortiment hebben we meerdere merken, die allemaal kwaliteit leveren. 

 

Stap 3: Voorbereiding van het oppervlak

Het proces van afdichten kan in een aantal eenvoudige stappen worden opgedeeld. Begin met het voorbereiden van het oppervlak. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon, droog en vrij van vet is. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de kit goed hecht. Doe dit met behulp van een Cleaner en een Primer.

Wat is een Cleaner?

Een cleaner is een middel waarmee je je oppervlakte goed reinigt. Zie het als een extra goedwerkend reinigingsmateriaal. Je ontdoet de ondergrond hiermee van vet, stof en andere vervelende elementen die een goede hechting van de kit op de ondergrond in de weg zitten.

Wat is een Primer?

Als jij een kitvoeg wil afdichten op poreuze ondergronden als natuursteen, onbehandeld hout of andere materialen, dan kan een primer je goed helpen. Dit middel zorgt dat de kit extra goed hecht aan de ondergrond. Let op dat je wel de juiste primer kiest. Sommige primers werken door als ze op de verkeerde ondergrond aangebracht worden. Check dus van tevoren altijd het technische specificatieblad, dat aantoont welke ondergronden welke primer aankan. 

 

Stap 4: Waar op te letten tijdens het kit aanbrengen?

Zorg ervoor dat je tijdens het afdichten met kit altijd de naad volledig vult. De overgebleven resten kun je later weghalen met het eerdergenoemde kitgereedschap. Als je de voeg niet volledig vult, kunnen elementen als lucht, stof of water binnendringen en je kitvoeg verpesten.

Een gouden regel voor het gebruik van je kitpistool is er niet. Iedere verwerker heeft zijn eigen manier. Een richtlijn is om het kitpistool ongeveer op 45 graden te houden en deze zorgvuldig langs de voegnaad te trekken. Hierbij is het van belang dat je de kit gebalanceerd doseert. Begin dus niet met veel kit, maar probeer de hele lijn geleidelijk door te trekken. Zo heb je geen oneffenheden in je eindresultaat.

Kijk van tevoren naar de viscositeit van de kit. Sommige producten zijn namelijk lastiger verwerkbaar, omdat ze stugger zijn. Houd hier rekening mee bij de aankoop van je kit, maar ook van je kitspuit.

 

Stap 5: De afwerking

Heb je de kit aangebracht in de voegnaad? Dan is het een kwestie van goed afwerken. Hiermee moet je niet te lang wachten, de kit is immers al beginnen te drogen. Om het meest gladde resultaat te krijgen (dat is je doel), gebruik je professioneel kitgereedschap zoals een afwerkhoutje of een afwerkspatel. Deze haal je langs de voeg om de restanten kit weg te halen.

Let erop dat je géén afwasmiddel of huishoudelijke zeepjes gebruikt. Dit wordt zo nu en dan gedaan door mensen, met een verpeste kitvoeg tot gevolg. De ingrediënten van bijvoorbeeld afwasmiddel hebben een zeer negatieve invloed op de kit, waardoor deze wordt aangetast en niet de volledige werking kan bieden.

Een andere tip is om niet je vingers te gebruiken tijdens het afwerken van de kitvoeg. Ook dit wordt nog wel eens gedaan door mensen. Het nadeel hiervan is dat je vingers vettig, stoffig of vies kunnen zijn zonder dat je het doorhebt. Deze elementen blijven dan aan de kitvoeg plakken, wat je uiteraard niet wil. Ook is een vinger geen garantie voor een egale afwerking, waar een spatel of afwerkhoutje dat wel is.

 

Stap 6: Het onderhoud

Het onderhouden van afgedichte oppervlakken is essentieel om ervoor te zorgen dat de afdichting effectief blijft. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen, is regelmatig controleren op tekenen van slijtage. Als je merkt dat de afdichting begint te barsten of los te komen, is het tijd om deze te vervangen.

Daarnaast is het belangrijk om het afgedichte oppervlak schoon te houden. Vuil en puin kunnen de afdichting beschadigen en ervoor zorgen dat deze minder effectief wordt. Als je van tevoren de juiste kit hebt gekozen, dan kan er weinig fout gaan bij het onderhouden hiervan. Merk je bijvoorbeeld in je badkamer dat je na twee keer poetsen al een nattere voeg hebt, dan heb je waarschijnlijk de verkeerde kit gebruikt.

TIP: Je vindt meer informatie over waarvoor een specifieke kit geschikt is, in het technisch specificatieblad. Klik in de productomschrijving onder het kopje 'downloads' op 'Technisch specificatieblad'.

 

Het belang van perfect afdichten begrijpen

Perfect afdichten is cruciaal voor vele aspecten van de bouw en renovatie. Het zorgt voor een (waterdichte) afsluiting, waardoor de kwaliteit van jouw badkamer, schuur of ander bouwwerk behouden blijft. Bovendien kan een goede afdichting met kit energiebesparend werken doordat warmte in een (met kit) geïsoleerd huis beter behouden blijft.

Daarnaast kan een slechte afdichting leiden tot problemen zoals schimmel, houtrot en bijvoorbeeld waterschade. Dit brengt kostbare reparaties met zich mee. Het is daarom belangrijk de tijd te nemen om te ontdekken hoe je perfect kunt afdichten met kit.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat afdichten niet alleen gaat om het creëren van een waterdichte barrière. Het gaat ook over het behoud van de esthetische uitstraling van het gebouw. Een slordige afdichting kan afleiden van de algehele uitstraling van een ruimte.

 

Veelgemaakte fouten bij het afdichten met kit

We kunnen alleen maar leren van de fouten die mensen maken bij het afdichten met kit. Laten we eens kijken naar een aantal voorbeelden.

Een van de meest voorkomende fouten is het niet goed voorbereiden van het oppervlak. De kit blijft niet goed hechten doordat er nog stof, vet of vuil aan het oppervlak zit. Of de kit hecht niet goed doordat er geen (of een onjuiste) primer is gebruikt. Het is essentieel om ervoor te zorgen dat het oppervlak schoon, droog en vrij van vet is voordat je begint met afdichten.

Een andere veelgemaakte fout is het niet correct aanbrengen van de kit. Het is cruciaal om de kit gelijkmatig aan te brengen en ervoor te zorgen dat de kit volledig de naad vult. Tevens zorgt dit voor een visueel aantrekkelijkere afwerking. Bij een ongelijkmatige verdeling van de kit zullen we bulten ontstaan. Deze staan niet mooi én kunnen bij douches of badkamers zelfs waterophoping/slechte waterafvoer veroorzaken.

Tot slot maken veel mensen de fout om de kit niet goed te laten drogen. Het is belangrijk om de kit voldoende tijd te geven om te drogen voordat je het oppervlak opnieuw gebruikt.

 

Aan de slag

Met de juiste kit, de juiste materialen én de juiste voorbereiding kun jij je eigen afdichting met kit verzorgen. Neem de tijd om te ontdekken met welke ondergrond je te maken hebt en welke kit of lijm daarbij past. Op Kittenenlijmen.nl vind je het totale assortiment om op een professionele manier aan de slag te gaan.

Tags

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze laatste acties
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal excl. btw
0,00
Bestel nog voor 75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd
Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Snelle levering (incl. Same Day)

Wij doen er alles aan om jouw bestelling zo snel mogelijk te bezorgen. Wanneer je bestelling op voorraad is gelden onderstaande leveropties welke te selecteren zijn tijdens het afrekenen:

Same Day Delivery (particulier)
Op werkdagen voor 9.00 uur ’s ochtends besteld, dezelfde dag tussen 17.30 en 22.00 uur 's avonds bezorgd.

Standaard verzending
Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, de volgende dag in huis. (Op zakelijke adressen is geen zaterdaglevering mogelijk).

Bezorgen bij een DHL-afhaalpunt
Op werkdagen voor 16.00 uur besteld, de volgende dag op het afhaalpunt bezorgd.

Gratis verzending vanaf €75,-

Bij bestellingen vanaf €75,- (excl. btw) profiteer je altijd van gratis verzending.
Bij bestellingen onder de €75,- (excl. btw) betaal je verzendkosten.

Verzendkosten voor Nederland bedragen €5,95,- (excl. btw) *
Verzendkosten voor België bedragen €7,41,- (excl. btw) *

*Voor extra diensten, zoals een avondlevering, kan een meerprijs berekend worden. Die vermelden wij tijdens het afrekenen. Uitgezonderd zijn spoedleveringen en landen buiten de Benelux.

Groot assortiment op voorraad

Kittenenlijmen.nl biedt een groot assortiment professionele Kitten en Lijmen. De meeste producten hebben wij op voorraad, wanneer een product uit voorraad is kunnen wij deze normaliter binnen 5 werkdagen leveren.

Ons assortiment bestaat uit onderanderen: Den Braven, Connect Products, Soudal, Otto-Chemie, Frencken, Griffon, Bostik en Sika. Waar wij officieel dealer van zijn

Volume voordeel bij populaire producten

Bij veel van onze populaire producten bieden wij volume voordeel. Dit houdt in dat het voordeliger is om hiervan een doos of meerdere dozen te bestellen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »